Yeo’s GREEN Soya bean and Fanta Apple are not haram

GREEN Soya bean drink from YEO’s and FANTA APPLE are

NOT HARAM.

Received an email, which I think is damn absurd. I don’t know what the person gains from doing so, spreading such a hoax.

This was my reply (to all):

Hi all,

Just want to let you know that while some take the initiative to forward emails as such, I tend to check for its reliability, as I think there are just some who nak ‘menyusahkan’ hidup Muslims with all these rubbish.

Sodium Benzoate, E211
Potassium metabisulphite, E224

The above-mentioned chemicals has got nothing to do with pork or fat either, as both of them are salts.

I believe I have done enough research to substantiate these facts.

For example, from website that lists all the E-code ingredients produced from all over the world, these 2 DO NOT contain animal fats AT ALL. Nor do they originate from any animals. E211 is SODIUM SALT OF BENZOIC ACID AND E224 IS POTASSIUN METABISULPHITE.

So please, before mass emailing, do your part in ensuring the reliability of the content. Tak ke kolot kalau forward sembarang, menyusahkan sesama Muslims, in the end, it’s not true at all.

Thanks for your time.

——————————-

The email I received:

Awas semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia.

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya……..

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek…..hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di……. di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS “Green Bean Soy Drink”, lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Pls forward this message to all your friends :-

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)

Pls DO NOT DELETE before you forward to at least one friend.

————————–

Utter nonsense. They should just stop all these. I don’t see any benefits from spreading this. Fame? Popularity? Join Ms Universe or go record an album. Brainless morons.

Please fellow Muslims, do a thorough check-up on whatever products. Selagi MUIS or Berita Harian tak indicate anything, janganlah senang diperdaya oleh such despisable emails.

One who believes in nothing but facts.

Advertisements

Have your say!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s